Народно Читалище "Просвета 1928г" град Мартен - История
Понеделник, 26.06.2017, 17:44
Добре дошли Гост | RSS

Народно читалище "Просвета 1928г." град Мартен

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

История


     По значителен източник на знания и култура е читалище "Просвета", чието основаване е един акт на неизбежно обществено развитие на Мартен. През 1928 г. група млади ентусиазирани хора полагат основите му и избират името: Народно Читалище "Просвета".
     Първото помещение, в което се е настанило новоосноватото читалище е къщата на Димитър Топалов, а първият му председател е Никола Попов. Те започват агитация сред младежите и по - будните земеделци в селото за закупуване на книги. 20 - 30 книги, подредени в бракуван шкаф, са началният инвентар на читалището. През 1932 г. читалището вече разполага с 554 тома, от които 256 са доставени през същата година. Раздават се книги за домашно четене, като паралилно с това се провеждат и народни четения.
     Основно ядро на читалищното настоятелство са учителите: Петко и Ганка Коцеви, Николай Паунов, Христина Ценева, Антон Шишков и др.
     Поради затруднено финансово положение до 1944 г. читалището не може да развива голяма обществено - политическа дейност. След налагането на т.нар. "народна" власт се забелязва раздвижване сред членовете на читалището, а и се заделят целенасочено средства. През 1945 г. е изградено читалищното ръководство от Стоян Сираков, Николай Паунов, Ганка Коцева, Стоян Бобев, Георги Сираков, Димитър Пенков, Петко Пулчев и Иван Марчев. Книжния фонд вече наброява 1785 тома литература. Оттогава започва практиката да се закупуват по 100 тома годишно.
     По - голяма дейност по това време развива театралния състав, който през 1957 г. под ръководството на Стоян Бобев се класира на второ място в т.нар. пунктови състезания. Танцовият състав, чийто ръководител е Йордан Маринов, също заема челни места в различни състезания. Изграден е и женски битов хор. Не закъсняват и успехите - първи места на районни и окръжни прегледи.
     През зимата на 1963 г. ръководството на читалището взема решение, заедно с активистите на селота да превърнат женския битов хор в смесен. С помощта на Друми Атанасов Друмев са привлечени 70 самодейци. За художествен ръководител е поканен Борис Василев от град Русе. Следват множество отличия, които са доказателство за високата стойност на певческото изкуство, което творят самодейците. Незабравими са срещите им с композиторите Филип Кутев, Николай Кауфман и Веселин Добровски през 1967 г.
     Усилията на читалищното ръководство до 1975 г. заедно с библиотекарите са насочени за запазване на най - силната изява на читалището - хоровият състав, и към подобряване на читалищната дейност. Провеждат се много читателски конференции, обсъждания на книги, срещи с писатели като: Иван Аржентински, Богдан Глогински, Здравко Кисьов, Иван Гранитски, Найден Вълчев, Стоян Бойчев. Значително се подобряват лекционните изяви по различни проблеми: общественополитически, селскостопански, педагогически и други.
     При нарасналите обществени изисквания към дейността на читалището става наложително създаването на подходяща материална база. На 16 ноември 1969 г. е направена първата копка на новата читалищна сграда от председателя на АПК "Съветска Русия" с.Сливо поле - Крум Берков. В навечерието на празника на славянската писменост и култура през 1977 г., вече има нов читалищен дом, който разполага с модерен киносалон с 370 места, гримьорни и репетиционни зали.
     През следващата година се провежда юбилейно тържество - 50 години от създаването на читалището. Само година по - късно вече става ясно колко много новата база е допринесла за издигане културата на населението, каква голяма възможност дава тя за общуването с образци на нашата и световната литература, музика, изкуство и народно творчество. На негова сцена показват своето певческо изкуство наши и чужди естрадни състави, ансамбли за народни песни и танци. Десетина години по - късно, в 1986 г. към съществуващите форми на художествена самодейност се създава и драматичен състав, просъществувал до 1997 г.
     През 1989 г. започва да се развива повече фолклорът. Почти всяка година певческата група към читалището участва във фолклорния празник "Златната гадулка", като взема участие и в Националния преглед на народното творчество в град Копривщица. И днес на първо място в дейността на читалището продължава да стои главната поставена цел в устава му: "Да буди у гражданите на Мартен интерес към четене и да способства за тяхното научно, нравствено и естетическо развитие".
    
Търси
Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Приятели на сайта

Йордан Досев © 2017
НЧ "Просвета 1928г." Мартен

+добави в любими.ком