Народно Читалище "Просвета 1928г" град Мартен - Новини
Понеделник, 26.06.2017, 17:26
Добре дошли Гост | RSS

Народно читалище "Просвета 1928г." град Мартен

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

Новини

1-ви ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
1-ви ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО В МАРТЕН
*****************************************************


Колективи от Мартен с участие в НФФ "Море от ритми" град Балчик

Малки и големи танцьори и певци от град Мартен показаха своите умения на сцената на Национален фолклорен фестивал „Море от ритми” , който се проведе за четвърти пореден път от 19.09. до 21.09.2014 г. в град Балчик. Участниците в самодейните състави при Народно Читалище „Просвета 1928г.” – Детски танцов състав „Мартенски пъзел”, Танцова Формация „Мартенска плетеница” и Група за обработен фолклор „Здравец” град Мартен, обединени под идеята „Пъзелът фолклор” се изявиха в няколко категории на фестивала – танцови състави, хорове, индивидуални изпълнители и клубове, които се завърнаха с четири награди от фестивала. ДТС „Мартенски пъзел” завоюва II място в категорията Обработен фолклор – Танцови състави – I възрастова група до 18г., ГОФ „Здравец” също спечели сърцата на журито и се завърна с II място в раздел Обработен фолклор – Хорове – над 18 години. Тодор Георгиев, като индивидуален изпълнител в раздел Обработен фолклор – Индивидуални изпълнения – над 18 години, завоюва почетното I място, а ТФ „Мартенска плетеница” получиха грамота за Принос в запазване на Българския фолклор. Тяхното участие се реализира с подкрепата на Община Русе и финансовата помощ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”.

*****************************************************


МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ВЕТЕРАНИ "СЛЪНЦЕ" ГРАД ОХРИД, МАКЕДОНИЯОт 25 до 29 юни 2014г. Танцова формация „Мартенска плетеница” град Мартен с ръководител Мариана Ганчева взе участие в Международен фолклорен фестивал за ветерани „Слънце” град Охрид, Македония, организиран от „Играорец” – Скопие и Ансамбъл „Скопие” град Скопие. Сред участниците имаше състави от Турция, Словения, Хърватска, Македония, Румъния и други групи от България. Състава на Мартен се представи с 15 минутна блок програма от български народни танци и песни. За отлично представяне формацията получи Диплом за участие във фестивала.*****************************************************


ВТОРО МЯСТО ЗА ДТС "МАРТЕНСКИ ПЪЗЕЛ" ГРАД МАРТЕН ОТ НФФ "НАСРЕД МЕГДАНА В АРБАНАСИ" - 2014На 01 юни 2014г. Детски танцов състав "Мартенски пъзел" с ръководител Мариана Ганчева, при Народно читалище "Просвета 1928г." град Мартен се завърнаха от участие в НФФ "Насред мегдана в Арбанаси" - 2014г. с ВТОРО МЯСТО в категория "ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР - ТАНЦОВО ИЗКУСТВО ЗА ДЕЦА ДО 13 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ"!

*****************************************************


85 години читалищна дейност в Мартен    ВЪЗНИКНАЛО В ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА 1928Г.” ДАВА ИЗРАЗ НА НЕИЗБЕЖНОТО ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА МАРТЕН.
    ПРЕЗ 1928 Г. ГРУПА МЛАДИ ЕНТУСИАСТИ – УЧИТЕЛИ ОТ МЕСТНОТО УЧИЛИЩЕ ПОЛАГАТ ОСНОВИТЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО И С ИЗБОРА НА ИМЕТО МУ : НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА” , ПРЕДСТАВЯТ ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЦЕЛИТЕ, ЗАДАЧИТЕ И ПРОГРАМАТА ЗА БЪДЕЩАТА МУ РАБОТА. ТАКА ЧИТАЛИЩЕТО ВЛИЗА В ЖИВОТА НА МАРТЕНЧАНИ И ВЪЗРАЖДА ДУХА ИМ НА БЪЛГАРИ.
    ПЪРВОТО ПОМЕЩЕНИЕ, В КОЕТО СЕ НАСТАНЯВА НОВООСНОВАЛОТО СЕ ЧИТАЛИЩЕ, Е КЪЩАТА НА ДИМИТЪР ТОПАЛОВ. ЕДИН БРАКУВАН ШКАФ И 20-30 КНИГИ СА НАЧАЛНИЯТ МУ ИНВЕНТАР. ОРГАНИЗИРАТ СЕ ВЕЧЕРИНКИ И КОЛЕКТИВНИ ЧЕТЕНИЯ.
    ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ЕНТУСИАЗМЪТ И ЖЕЛАНИЕТО ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НЕ СТИХВАТ. СФОРМИРА СЕ ТЕАТРАЛНА ГРУПА, КОЯТО ПО-КЪСНО ПРЕРАСТВА В ДРАМАТИЧЕН СЪСТАВ. РАЗВИВА СЕ ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ И СЕ СЪЗДАВА ЖЕНСКИ БИТОВ ХОР, КОЙТО СЛЕД ВРЕМЕ СТАВА СМЕСЕН БИТОВ ХОР ОТ 70 САМОДЕЙЦИ С МНОЖЕСТВО ПОСТИЖЕНИЯ ВЪВ ВРЕМЕТО. ВРЕМЕНАТА СА ТРУДНИ, УСЛОВИЯТА ЛОШИ, НО ЖАЖДАТА ЗА ДУХОВНОСТ НЕ УГАСВА.
    НА 16.09.1969 Г. Е НАПРАВЕНА ПЪРВАТА КОПКА НА НОВАТА ЧИТАЛИЩНА СГРАДА, КОЯТО Е ЗАВЪРШЕНА ПРЕЗ 1977 Г. ЧИТАЛИЩЕТО СЕ СДОБИВА С ДВУЕТАЖНА ПРОСТОРНА СГРАДА С БИБЛИОТЕКА, КИНОСАЛОН С НАД 300 МЕСТА С ПРИЛЕЖАЩИ ГРИМЬОРНИ, ЗАЛИ ЗА РЕПЕТИЦИИ, ШКОЛИ И КРЪЖОЦИ.
    ПРЕЗ 1978 Г. ЧИТАЛИЩЕТО ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ 50-годишен ЮБИЛЕЙ. ИМЕНАТА НА ХОРАТА, ВЛОЖИЛИ УМ, СЪРЦЕ И ТАЛАНТ ЗА ЧИТАЛИЩНОТО ДЕЛО СА МНОГО. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ЧИТАЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ В ЛИЦАТА НА : НИКОЛА ПОПОВ, ПЕТКО КОЦЕВ, БОРИС ИВАНОВ, СТОЯН СИРАКОВ, ЗДРАВКО КАСАБОВ, НИКОЛАЙ ЛАЗАРОВ, СТЕФАН ЙОРДАНОВ, ТОДОР ГЕОРГИЕВ /НАЙ-ДЪЛГОГОДИШЕН – 1982-2005 /, КРАСИМИРА ИВАНОВА – 2006-2012 Г. И БИБЛИОТЕКАРИТЕ : ПЕТКО ПУЛЧЕВ, НИКОЛАЙ ПАУНОВ, НАДЕЖДА КАЗАКОВА, ПЕТРАНКА БОНЕВА И ГИНКА ВЕЛИКОВА, ЧИТАЛИЩЕТО ОТСТОЯВА ПОЗИЦИИТЕ СИ НА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЯ.
    СЪЗДАДЕНО ОТ ХОРАТА ЗА ДА ОСМИСЛИ И ОТГОВОРИ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ ИМ, И ДНЕС В НАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ САМОДЕЙЦИ : ГСГПШ „НЕЖНИ СТРУНИ”, ДТС „МАРТЕНСКИ ПЪЗЕЛ” И ГРУПА ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР, КАКТО И КЛУБОВЕТЕ : „МЛАД РОДОЛЮБЕЦ”, „НИЕ МОЖЕМ ЗАЕДНО” И НАЙ-НОВОСЪЗДАДЕНАТА ФОРМА - ТАНЦОВ СЪСТАВ ЗА ЛЮБИТЕЛИ, КОЙТО Е САМО НА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ БЛАГОРОДНАТА МИСИЯ ДА СЪХРАНЯВАТ ТРАДИЦИИТЕ, ТАНЦОВОТО И ПЕСЕННО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИНА. ПОСТИЖЕНИЯТА НИ СА МНОГО И ВРЕМЕТО НЯМА ДА НИ СТИГНЕ ДА ГОВОРИМ ЗА ТЯХ. МОЖЕМ ДА КАЖЕМ САМО ЕДНО – УСТРЕМЕНИ СМЕ НАГОРЕ И ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА НОВИ ВЪРХОВЕ, ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО МУ КАТО ОСНОВЕН КУЛТУРНО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР И МЯСТО ЗА ОБЩУВАНЕ И СРЕЩИ НА ХОРАТА В МАРТЕН.
    ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НАШИ ВЕРНИ СЪМИШЛЕНИЦИ СА КМЕТСТВО МАРТЕН, ОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” И ОДЗ „РАЙНА КНЯГИНЯ” , КОИТО ВИНАГИ ОТКЛИКВАТ НА НАШИТЕ ИДЕИ.
    БУДНИ ГРАЖДАНИ НА МАРТЕН В ЛИЦЕТО НА : ЗДРАВКО МАРИНОВ, ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА, ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ, СТЕФАН КОЖУХАРОВ, БЛАГОЯ ДРУМЕВА, ТИНКА СТОИЛОВА, НЕДЖИАТИ ХАСАНОВ,     ИВАН МАНЕВ, ВЕСКО МАРИНОВ, ПЕНКА НИКОЛОВА, ФИРМИТЕ „ЛИК-ШИК” И „ГЕЯ МОД 64 И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ БЯХА ДО НАС, КОГАТО НИ ПРЕДСТОЕШЕ ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!
    85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В ГРАД МАРТЕН – ПЕРИОД НА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И УСПЕХИ. ПЕРИОД, КОЙТО НИ НАУЧИ КАК ДА ГОНИМ И ПРЕСЛЕДВАМЕ ЦЕЛИТЕ СИ. КЪМ ТОВА СЕ СТРЕМИ ЧИТАЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО В ЛИЦЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЗДРАВКО МАРИНОВ. КАКТО И ХОРАТА РАБОТЕЩИ В ЧИТАЛИЩЕТО: СЕКРЕТАРЯ МАРИАНА ГАНЧЕВА И ЙОРДАН ДОСЕВ – БИБЛИОТЕКАР.85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В МАРТЕННа 25 октомври 2013г. от 18.30 ч.,се проведе празничен концерт по случай 85г. от създаването на Народно читалище „Просвета 1928г.” град Мартен в киносалона на града. В празненствот взеха участие множество състави от Мартен, както така и гост изпълнителите: Танцова формация „Лудогорие” град Разград и „Сандровските момци” от село Сандрово. В концерта се представиха народни танци, песни, обичай „Вадене на мръви”, който се пресъздава само в нашето населено място, с цел запазване и обогатяване на фолклорното наследство на мартенчани. Организатор на мероприятието е Народно читалище „Просвета 1928г.”, с подкрепата на ОДЗ „Райна Княгиня” и ОУ „Отец Паисий” град Мартен. На 23 октомври 2013г. се проведе Ден на отворените врати в библиотеката и се откри изложба под наслов „Есенни мотиви”, подредена във фоайето пред киносалона на града от ОДЗ „Райна Княгиня” и ОУ „Отец Паисий” град Мартен по случай 85 годишнината. На мероприятието присъстваха: Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Венцислав Калчев Областен управител на Област Русе, Димо Тонев - кмета на Мартен, представители на местният бизнес, настоятелството на НЧ „Просвета 1928г.” град Мартен, Теодора Евтимова и Силва Василева от РБ „Любен Каравелов” град Русе, Мануела Симеонова – експерт от РЕКИЦ при Община град Русе, секретари на читалища от Областта, директорите на ОДЗ „Райна Княгиня” и ОУ „Отец Паисий” град Мартен и бивши културни дейци.Повече снимки, в нашият FACEBOOK ПРОФИЛ*****************************************************


На 1 април 2011г. (петък) отвари врати, чисто нов интернет цинтър в Читалищната библиотека. Центърът е обзаведен със шест настолни компютъра (приспособени с видео камера, слушалки, микрофон), лапгоп, мултифункционално у-во, мултимедия и екран за прожекции. Всички желаещи да посещават, залата да заповядат. От колектива на НЧ "Просвета 1928г." гр. Мартен


*****************************************************


Народно Читалище "Просвета 1928г." - град Мартен, участва по иновационна програма "Глоб@лни библиотеки - България" и спечели чисто ново обзавеждане по последен писък на модата, по отношение на Информоционните и комуникационни технологии, за изграждане на Интернет център. Центърът е оборудван със шест настолни компютъра, лаптоп, мултемедия, платно за прожектиране, мултифункционално устройство / 4 в 1 - Принтер, скенер, копир и факс/, изградена мрежа и интернет.

Глоб@лни библиотеки - България*****************************************************


П Р И З И В към всички, които са читатели на Читалищната Библиотека в Мартен. Има много хора с взети и невърнати книги, молим ви да проверите и ако имате книги, които не сте върнали да ги донесете в библиотеката. За повече подробности и проверка дали имате невърнати книги, може да дойдете на място или да позваните на тел. 08117/ 22 20!


*****************************************************


Търси
Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Приятели на сайта

Йордан Досев © 2017
НЧ "Просвета 1928г." Мартен

+добави в любими.ком