85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В МАРТЕН - 29 Октомври 2013 - Народно Читалище "Просвета 1928г" град Мартен
Понеделник, 26.06.2017, 17:38
Добре дошли Гост | RSS

Народно читалище "Просвета 1928г." град Мартен

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

Главна » 2013 » Октомври » 29 » 85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В МАРТЕН
14:26
85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В МАРТЕН
85 години читалищна дейност в Мартен     ВЪЗНИКНАЛО В ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА 1928Г.” ДАВА ИЗРАЗ НА НЕИЗБЕЖНОТО ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА МАРТЕН.
    ПРЕЗ 1928 Г. ГРУПА МЛАДИ ЕНТУСИАСТИ – УЧИТЕЛИ ОТ МЕСТНОТО УЧИЛИЩЕ ПОЛАГАТ ОСНОВИТЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО И С ИЗБОРА НА ИМЕТО МУ : НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА” , ПРЕДСТАВЯТ ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА ЦЕЛИТЕ, ЗАДАЧИТЕ И ПРОГРАМАТА ЗА БЪДЕЩАТА МУ РАБОТА. ТАКА ЧИТАЛИЩЕТО ВЛИЗА В ЖИВОТА НА МАРТЕНЧАНИ И ВЪЗРАЖДА ДУХА ИМ НА БЪЛГАРИ.
    ПЪРВОТО ПОМЕЩЕНИЕ, В КОЕТО СЕ НАСТАНЯВА НОВООСНОВАЛОТО СЕ ЧИТАЛИЩЕ, Е КЪЩАТА НА ДИМИТЪР ТОПАЛОВ. ЕДИН БРАКУВАН ШКАФ И 20-30 КНИГИ СА НАЧАЛНИЯТ МУ ИНВЕНТАР. ОРГАНИЗИРАТ СЕ ВЕЧЕРИНКИ И КОЛЕКТИВНИ ЧЕТЕНИЯ.
    ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ЕНТУСИАЗМЪТ И ЖЕЛАНИЕТО ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НЕ СТИХВАТ. СФОРМИРА СЕ ТЕАТРАЛНА ГРУПА, КОЯТО ПО-КЪСНО ПРЕРАСТВА В ДРАМАТИЧЕН СЪСТАВ. РАЗВИВА СЕ ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ И СЕ СЪЗДАВА ЖЕНСКИ БИТОВ ХОР, КОЙТО СЛЕД ВРЕМЕ СТАВА СМЕСЕН БИТОВ ХОР ОТ 70 САМОДЕЙЦИ С МНОЖЕСТВО ПОСТИЖЕНИЯ ВЪВ ВРЕМЕТО. ВРЕМЕНАТА СА ТРУДНИ, УСЛОВИЯТА ЛОШИ, НО ЖАЖДАТА ЗА ДУХОВНОСТ НЕ УГАСВА.
    НА 16.09.1969 Г. Е НАПРАВЕНА ПЪРВАТА КОПКА НА НОВАТА ЧИТАЛИЩНА СГРАДА, КОЯТО Е ЗАВЪРШЕНА ПРЕЗ 1977 Г. ЧИТАЛИЩЕТО СЕ СДОБИВА С ДВУЕТАЖНА ПРОСТОРНА СГРАДА С БИБЛИОТЕКА, КИНОСАЛОН С НАД 300 МЕСТА С ПРИЛЕЖАЩИ ГРИМЬОРНИ, ЗАЛИ ЗА РЕПЕТИЦИИ, ШКОЛИ И КРЪЖОЦИ.
    ПРЕЗ 1978 Г. ЧИТАЛИЩЕТО ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ 50-годишен ЮБИЛЕЙ. ИМЕНАТА НА ХОРАТА, ВЛОЖИЛИ УМ, СЪРЦЕ И ТАЛАНТ ЗА ЧИТАЛИЩНОТО ДЕЛО СА МНОГО. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ЧИТАЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ В ЛИЦАТА НА : НИКОЛА ПОПОВ, ПЕТКО КОЦЕВ, БОРИС ИВАНОВ, СТОЯН СИРАКОВ, ЗДРАВКО КАСАБОВ, НИКОЛАЙ ЛАЗАРОВ, СТЕФАН ЙОРДАНОВ, ТОДОР ГЕОРГИЕВ /НАЙ-ДЪЛГОГОДИШЕН – 1982-2005 /, КРАСИМИРА ИВАНОВА – 2006-2012 Г. И БИБЛИОТЕКАРИТЕ : ПЕТКО ПУЛЧЕВ, НИКОЛАЙ ПАУНОВ, НАДЕЖДА КАЗАКОВА, ПЕТРАНКА БОНЕВА И ГИНКА ВЕЛИКОВА, ЧИТАЛИЩЕТО ОТСТОЯВА ПОЗИЦИИТЕ СИ НА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЯ. 
    СЪЗДАДЕНО ОТ ХОРАТА ЗА ДА ОСМИСЛИ И ОТГОВОРИ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ ИМ, И ДНЕС В НАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ САМОДЕЙЦИ : ГСГПШ „НЕЖНИ СТРУНИ”, ДТС „МАРТЕНСКИ ПЪЗЕЛ” И ГРУПА ЗА ИЗВОРЕН ФОЛКЛОР, КАКТО И КЛУБОВЕТЕ : „МЛАД РОДОЛЮБЕЦ”, „НИЕ МОЖЕМ ЗАЕДНО” И НАЙ-НОВОСЪЗДАДЕНАТА ФОРМА - ТАНЦОВ СЪСТАВ ЗА ЛЮБИТЕЛИ, КОЙТО Е САМО НА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ БЛАГОРОДНАТА МИСИЯ ДА СЪХРАНЯВАТ ТРАДИЦИИТЕ, ТАНЦОВОТО И ПЕСЕННО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИНА. ПОСТИЖЕНИЯТА НИ СА МНОГО И ВРЕМЕТО НЯМА ДА НИ СТИГНЕ ДА ГОВОРИМ ЗА ТЯХ. МОЖЕМ ДА КАЖЕМ САМО ЕДНО – УСТРЕМЕНИ СМЕ НАГОРЕ И ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА НОВИ ВЪРХОВЕ, ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО МУ КАТО ОСНОВЕН КУЛТУРНО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР И МЯСТО ЗА ОБЩУВАНЕ И СРЕЩИ НА ХОРАТА В МАРТЕН.
    ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НАШИ ВЕРНИ СЪМИШЛЕНИЦИ СА КМЕТСТВО МАРТЕН, ОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ” И ОДЗ „РАЙНА КНЯГИНЯ” , КОИТО ВИНАГИ ОТКЛИКВАТ НА НАШИТЕ ИДЕИ.
    БУДНИ ГРАЖДАНИ НА МАРТЕН В ЛИЦЕТО НА : ЗДРАВКО МАРИНОВ, ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА, ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ, СТЕФАН КОЖУХАРОВ, БЛАГОЯ ДРУМЕВА, ТИНКА СТОИЛОВА, НЕДЖИАТИ ХАСАНОВ,     ИВАН МАНЕВ, ВЕСКО МАРИНОВ, ПЕНКА НИКОЛОВА, ФИРМИТЕ „ЛИК-ШИК” И „ГЕЯ МОД 64 И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ БЯХА ДО НАС, КОГАТО НИ ПРЕДСТОЕШЕ ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!
    85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В ГРАД МАРТЕН – ПЕРИОД НА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И УСПЕХИ. ПЕРИОД, КОЙТО НИ НАУЧИ КАК ДА ГОНИМ И ПРЕСЛЕДВАМЕ ЦЕЛИТЕ СИ. КЪМ ТОВА СЕ СТРЕМИ ЧИТАЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО В ЛИЦЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЗДРАВКО МАРИНОВ. КАКТО И ХОРАТА РАБОТЕЩИ В ЧИТАЛИЩЕТО: СЕКРЕТАРЯ МАРИАНА ГАНЧЕВА И ЙОРДАН ДОСЕВ – БИБЛИОТЕКАР.85 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ В МАРТЕН 

 

На 25 октомври 2013г. от 18.30 ч.,се проведе празничен концерт по случай 85г. от създаването на Народно читалище „Просвета 1928г.” град Мартен в киносалона на града. В празненствот взеха участие множество състави от Мартен, както така и гост изпълнителите: Танцова формация „Лудогорие” град Разград и „Сандровските момци” от село Сандрово. В концерта се представиха народни танци, песни, обичай „Вадене на мръви”, който се пресъздава само в нашето населено място, с цел запазване и обогатяване на фолклорното наследство на мартенчани. Организатор на мероприятието е Народно читалище „Просвета 1928г.”, с подкрепата на ОДЗ „Райна Княгиня” и ОУ „Отец Паисий” град Мартен. На 23 октомври 2013г. се проведе Ден на отворените врати в библиотеката и се откри изложба под наслов „Есенни мотиви”, подредена във фоайето пред киносалона на града от ОДЗ „Райна Княгиня” и ОУ „Отец Паисий” град Мартен по случай 85 годишнината. На мероприятието присъстваха: Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Венцислав Калчев Областен управител на Област Русе, Димо Тонев - кмета на Мартен, представители на местният бизнес, настоятелството на НЧ „Просвета 1928г.” град Мартен, Теодора Евтимова и Силва Василева от РБ „Любен Каравелов” град Русе, Мануела Симеонова – експерт от РЕКИЦ при Община град Русе, секретари на читалища от Областта, директорите на ОДЗ „Райна Княгиня” и ОУ „Отец Паисий” град Мартен и бивши културни дейци.Повече снимки, в нашият FACEBOOK ПРОФИЛ

Категория: 2013 | Преглеждания: 561 | Добавено от: martenchita | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси
Календар
«  Октомври 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Приятели на сайта

Йордан Досев © 2017
НЧ "Просвета 1928г." Мартен

+добави в любими.ком